Клафуті з вишнею (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)
Нещодавно я гортала талмуди Джулії Чайлд і натрапила на десерт Клафуті, який мене зацікавив своєю простотою. Дивлячись на інгредієнти, нескладно здогадатись, що рецепт належить до так званої селянської кухні. А якщо вдаватись до конкретики – то походить він з регіону Лімузен.
Клафуті дійсно дуже легкий у приготуванні: фрукти чи ягоди кладуться у жароміцний посуд, заливаються рідким тістом та запікаються у духовій шафі. У книзі цей десерт рекомендують споживати теплим, але, як на мене, у прохолодному стані він також геть нічого. Пропоную розглянути увесь процес більш детально
Нам знадобляться:
- 400 г вишні без кісточок (свіжої або мороженої)
- 1 + 1/4 склянки молока
- 1/3 склянки цукру
- 3 яйця
- 1 ч.л. ванільного цукру
- щипотка солі
- 0,5 склянки борошна
- вершкове масло для змащення форми
- жароміцна форма діаметром 25 см
Промийте вишні та очистіть їх від кісточок ( я використовувала готову свіжоморожену без кісточок). Злийте сік з ягід.
Покладіть в чашу блендера молоко, цукор, яйця, ванільний цукор, сіль, борошно і збийте на великій швидкості протягом 1 хв. Тісто буде дуже рідким. Консистенція виходить аналогічною, як у налисників.
Змастіть форму вершковим маслом. Налийте у неї слой тіста завтовшки 0,5 см. Поставте форму на плитку на середній вогонь та потримайте її на ньому протягом 3-4 хв., доки тісто не “схопиться”. Тісто має нагадувати налисник, який пора перегортати (тільки ж не перестарайтесь, воно не має темнішати). І так, посуд я ставила на металеву підставку, аби не псувати білий колір форми.
Викладіть у форму вишні, посипте їх цукром та залийте залишками тіста.
Випікайте Клафуті у розігрітій до 175 градусів духовці на середньому рівні протягом години.
Страва має підійнятись та підрум’янитись. Остигаючи, десерт трохи “впаде” – це нормально.
Смачного!
На смак цей десерт нагадує чи то густий заварний крем, чи то манну запіканку. У деяких відгуках я читала, що люди скаржились на відчутний запах молока. Молоко тут дійсно виступає сильним інгредієнтом, але його смак тут присутній, як і в будь-якому заварному кремі.
Перед подачею Клафуті можна посипати цукровою пудрою. Чесно кажучи, візуально без неї він мені подобається більше
Словом, як завжди, просто та досить швидко. Якщо Вам потрібно оперативно придумати хороший десерт і якщо Ви любите смак заварного крему, то це воно!
Ну і звісно, куди ж я без своєї улюбленої духової шафи Pyramida F 84 EIX-P LUXE.
Готувала, як завжди, на стандартному режимі. Духовка далі мене дуже тішить: нагрівається швиденько, працює чітко, електрики їсть небагато.
Ну і колір, колір! Ніяк не можу почати ставитись до її внутрішнього оздоблення, як до чогось буденного. Чомусь, завжди відкриваю її і на кілька хвилин “зависаю” погдядом на антипригарних внутрішніх стінках з блактиним відтінком Du Pont. Мабуть, уроки малювання дали своє, я більше фокусуюсь і вловлюю приємні мені кольорі і, як не смішно, але цей таки дуже мені до вподоби.
Ще одна позитивна річ – у духовці присутня функція тангенціального охолодження. Тобто, коли Ви приготували страви, Вам не потрібно відкривати дверцята духової шафи та наповнювати Вашу кухню зайвими запахами та парою.
Достатньо скрутити ручку температури до 0, та аналогічно перемкнути режим на “0”, після чого в духовій шафі ще певний час працюватиме вентилятор, який і забезпечуватиме її охолодження.
А Ви готували Клафуті? Які знаєте цікаві варіації?) Я от заглядаю на шоколадний варіант
- 400 г вишні без кісточок (свіжої або мороженої)
- 1 + ¼ склянки молока
- ⅓ склянки цукру
- 3 яйця
- 1 ч.л. ванільного цукру
- щипотка солі
- 0,5 склянки борошна
- вершкове масло для змащення форми
- жароміцна форма діаметром 25 см
- Промийте вишні та очистіть їх від кісточок ( я використовувала готову свіжоморожену без кісточок). Злийте сік з ягід.
- Покладіть в чашу блендера молоко, цукор, яйця, ванільний цукор, сіль, борошно і збийте на великій швидкості протягом 1 хв. Тісто буде дуже рідким. Консистенція виходить аналогічною, як у налисників.
- Змастіть форму вершковим маслом. Налийте у неї слой тіста завтовшки 0,5 см. Поставте форму на плитку на середній вогонь та потримайте її на ньому протягом 3-4 хв., доки тісто не "схопиться". Тісто має нагадувати налисник, який пора перегортати :) (тільки ж не перестарайтесь, воно не має темнішати). І так, посуд я ставила на металеву підставку, аби не псувати білий колір форми.
- Викладіть у форму вишні, посипте їх цукром та залийте залишками тіста.
- Випікайте Клафуті у розігрітій до 175 градусів духовці на середньому рівні протягом години. Страва має підійнятись та підрум'янитись. Остигаючи, десерт трохи "впаде" - це нормально.
- Перед подачею Клафуті можна посипати цукровою пудрою.
Схожі записи
Categories: Tasty Recipes